ECO RENOVATION OF THE WASTE TREATMENT PLANT IN SARCELLES (95) - FRANCE - TERRES DE SARCELLES ©

Client : SIGIDURS
Location : Sarcelles (95)
Project : Eco-renovation of the waste treatment plant in Sarcelles (95)
Design built : AR ARCHITECTES, VERDI, BG INGENIEURS CONSEILS
Mission: Architectural and landscaping eco-design

Plot Area: 30 000m2

Building ground clearance : 10 050m2

Cost: 9 000 000 euros
Date : Competition

 The architectural, landscaping and environmental aspects of the SIGIDURS Energy Recovery Centre renovation project revolve around three key ideas: 

1. To homogenize  the different buildings and volumes of the Centre in order to show a single architectural unit: create a grey base.

2. To highlight the process area  which represents the heart of the plant and the SIGIDURS approach; create a a coloured perforated metal envelope reminding the old brick used in the city.

3. Intensively plant  the plot and plant with the ambition to create a sustainable green design perfectly integrated into its surroundings.

HQE® targets :


Target 1 : harmonious relation between building and its environment
• Highlight the process area with green roof, walls and land. Enhance the relation with the surroundings. 

• Views on natural areas: green roofs and walls.

• Us of eco-materials with a low impact on the environment. Harmonious integration of the plant into the near and far landscape. 

 

Target 2: choice of integrated products and building materials
• Steel structure, a long-lasting, easy-to-maintain material that can be adapted as required.

• Exterior insolation with wood fibre panels

• Recyclable aluminium cladding. 

Target 4: energy management
• Thanks to insulation, the operating building has a good inertia and reduces its energy consumption.

• Natural lightning and ventilation of the process area thanks to the facade openings. 

 

Target 5: water management

• The green roof and walls manage the rain water.

• The alveolate slabs manage the heavy road runoff water. 

• The water overflow is collected gravitionally towards planted ditches. 

Target 8 and 9: Optimized hygrometric comfort and acoustic comfort
• The wood fibre insulation brings hygrometric and acoustic comfort into the building

• An acoustic wall made of gabion guarantees acoustic comfort around the site. 

Target 10 : Optimized visual comfort

• Green wall on the west facade: reduces air pollution, installation of a water network, plantations adapted to the weather conditions. 

• The plant is designed as a green park giving a satisfactory view to the inhabitants. 

  • LinkedIn - Gris Cercle
  • Twitter - Gris Cercle
  • Facebook - Gris Cercle
  • Instagram - Gris Cercle

AR-ARCHITECTES.COM