ECO-RENOVATION OF “CYPREOS” INDUSTRIAL BUILDING AND OFFICES A GREEN ARCHITECTURAL CONCEPT DESIGN IN FONTENAY-SOUS-BOIS - FRANCE

Public Building : renovation and transformation

Client : Private “CYPREOS”
Localisation : Fontenay-sous-Bois - Ile De France
Mission : Design concept and feasability study
Consultant : AR ARCHITECTES
Area : 5 000 m²
Date : 2016

The client’s objective was to create an eco structure for an existing industrial building “CYPREOS” in order to integrate sustainable development in the town and to improve the current industrial infrastructure surroundings. Our proposal was to complete the architectural environmental and landscaping faisability study of the building located at the entrance of the industrial zone “De La Pointe” which is in the east of Fontenay-sous-Bois. We designed a bioclimatic building wich is part of a green belt, and a low energy consumption building.

architectural, environmental and landscaping objectives:

The existing CYPREOS building will be a base to the new construction which will be above it such as companies, officies, private dwellings and company restaurants, that include the following:

  • A reception hall with glass on the three sides facade.

  • Green roof terraces constructed on the top of the new building.

  • The south facade is coverded by photovoltaïc panels. Electricity generated by the panels will be used for interior lighting of the building.

  • On the north, a green wall is designed to treat the depoluted air coming out of the building.

  • This new sustainable development will act as a continuity of the green axis crossing the city from east to west. At a mid therm this eco-friendly development design will give an example to the existing industrial surroundings such as how to eco-renovate their buildings taking into consideration sustainable issues.

  • The existing building will be covered with wood cladding used as sustainable and recyclable material.

The new sustainable building will be an extension of the green axis which will continue to the East of the city. This will improve the current surrounding of the industrial infrastructure.

  • LinkedIn - Gris Cercle
  • Twitter - Gris Cercle
  • Facebook - Gris Cercle
  • Instagram - Gris Cercle

AR-ARCHITECTES.COM